+30 2410 538 700

info@laser.gr

English
Laser στην Αισθητική

Laser στην Αισθητική

Laser στην Αισθητική

Αισθητική και επιστήμη του laser

Το laser έχει προκαλέσει σωστή επανάσταση στην τεχνολογία και σήμερα δεν υπάρχει σχεδόν κανένας επιστημονικός κλάδος στον τομέα των φυσικών επιστημών στον οποίο δεν χρησιμοποιείται ήδη το laser. Η αποδεδειγμένη επιτυχία της τεχνικής του laser δεν σταματά σε κανένα τομέα. Ο τρόπος χρήσης στην επεξεργασία υλικών για τεχνικές μετρήσεως και πληροφορικής, σαν βοήθεια μετεωρολογικών ερευνών στην ηλεκτρονική επικοινωνία μέχρι τον τομέα της Ιατρικής είναι από τα λίγα που θα μπορούσαν να αναφερθούν ως παράδειγμα.

Στην Ιατρική και ττην φυσικοθεραπεία χρησιμοποιούνται οι ακτίνες laser χαμηλής ισχύος (Low Power Laser) ή μέσης ισχύος (Medium Power Laser) σε πολλές θεραπευτικές αγωγές αποκατάστασης ασθενών.

Αλλά και στην αισθητική οι καταπληκτικές ιδιότητες του έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή εδώ και πολλά χρόνια. Η εφεύρεση του laser για αισθητικούς σκοπούς είναι αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της τελευταίας δεκαετίας.

Η αρχή του laser είχε διατυπωθεί ήδη από το 1917 από τον Albert Einstein αλλά η διατύπωση ήταν θεωρητική. Όμως η δουλειά του αυτή αποδείχτηκε το θεμέλιο για τη θεωρία του laser. Οι επιστήμονες εκείνης της εποχής αντιμετώπιζαν τη θεωρία αυτή με σκεπτικισμό και κανείς τους δεν κατέφερε να κατασκευάσει μία δέσμη φωτός που να ανταποκρίνονταν στη θεωρία του Einstein. Έτσι καθυστέρησε μέχρι την 7η Ιουλίου του 1960, ήταν η στιγμή που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το laser - ένα laser από ρουμπίνι ( Ruby laser ). Στα χρόνια που ακολούθησαν ξεκίνησε μια ραγδαία εξέλιξη του laser το οποίο πλούτιζαν με όλο και περισσότερα διαφορετικά υλικά εκτός από το αρχικό ρουβίδιο.

Υπάρχουν 'laser' και 'laser'. Σαν υλικό για εφαρμογή laser μπορεί να χρησιμοποιηθούν ορισμένα κατάλληλα αέρια υγρά και στερεά σώματα. Ανάλογα με το υλικό στο οποίο βασίζεται χρησιμοποιείται και το laser που προκύπτει, στους διάφορους τομείς και στους ανάλογους κλάδους. Στην Ιατρική για παράδειγμα χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων το laser CO2, Nd - Er YAG, Ruby, KTP, Argon και πολλοί άλλοι τύποι.

Αντιπροσωπευτικό για το είδος των laser σε αέρια είναι το laser που βασίζεται σε HeNe, (ανακαλύφθηκε το 1962), που εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται σε ιατρεία και ινστιτούτα αισθητικής μεταξύ άλλων για τη διόρθωση ορισμένων αισθητικών ατελειών.

Ένα μεγάλο βήμα προόδου σημειώθηκε στην τεχνική laser με την καθιέρωση των ημιαγωγών ή διοδικών laser. Αυτούς τους τύπους laser τους συναντά κανείς ιδιαίτερα συχνά στους τομείς της Ιατρικής και της Αισθητικής Δερματολογίας αποκαθιστώντας τόσο την άμεση υγεία του ασθενούς όσο και την αισθητική του εμφάνιση.

Μη φοβόσαστε τα laser που χρησιμοποιούνται στην αισθητική.

Ανάλογα με το είδος του laser που χρησιμοποιείται, την ισχύ των μηχανημάτων, τη διάρκεια της έκθεσης στις ακτίνες, καθώς και τις ιδιότητες των ιστών του δέρματος του καθενός ανάλογη είναι και η επίδραση της θεραπείας με laser στον καθένα χωριστά.

Στα laser με μεγάλη ισχύ η ενέργεια τους μετατρέπεται σε θερμότητα. Αυτά τα laser πιο γνωστά σαν High Power laser μπορούν να εξατμίσουν ή να υδροποιήσουν ιστούς της επιδερμίδας. Άρα αυτά τα laser χρησιμοποιούνται μόνο στην Ιατρική για ευκολονόητους λόγους. Πληροφοριακά οι προαναφερόμενες φωτοθερμικές αντιδράσεις αρχίζουν σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ των 40 - 60 C.

Στα laser που έχουν μικρότερη ισχύ ( Milli watt ), όταν χρησιμοποιούνται επιδρούν με πιο μεγάλη χρονική διάρκεια, προκαλούν φωτοχημικές αντιδράσεις, μέσω της απορρόφησης των ακτίνων laser από τους ιστούς. Τα αποκαλούμενα soft laser ή laser χαμηλής/μέσης ισχύος δεν έχουν θερμική αντίδραση και είναι απολύτως ασφαλή για την επιδερμίδα, εφόσον ο χειριστής έχει την κατάλληλη άδεια. Επειδή αυτά τα laser έχουν μια άκρως τονωτική επίδραση στα κύτταρα και στους ιστούς, ονομάζονται και biostimulating laser (βιοτονωτικά laser).

Το laser στην αισθητική λειτουργεί θετικά.
Οι έρευνες σχετικά με την λειτουργικότητα του laser στον φαρμακευτικό και βιολογικό τομέα, ήδη είχαν κάνει κάποιο μικρό ξεκίνημα στην δεκαετία του ?0. Εκατοντάδες φυσικοί επιστήμονες και ερευνητές ιατροί ασχολήθηκαν την εποχή εκείνη με το φαινόμενο laser. Σήμερα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι χρησιμοποιώντας laser μικρότερης ισχύος, ανεβάζουμε εμφανώς την ενέργεια των κυττάρων του σώματος.

Ο μηχανισμός αυτοθεραπείας του οργανισμού λειτουργεί καλύτερα, τοξικές ουσίες αποβάλλονται από το σώμα σε μεγαλύτερη κλίμακα όπως και η κυκλοφορία του αίματος στον οργανικό ιστό που έχει υποστεί τη θεραπεία δέχεται θετικά θεραπευτικά ερεθίσματα. Επίσης εξασφαλίζεται η τόσο σημαντική για την ελαστικότητα του δέρματος σύνθεση των δραστικών ουσιών.

Η εφαρμογή των laser στον τομέα της αισθητικής έχει εξαπλωθεί ευρέως. Στη Γερμανία μόνο υπολογίζεται (το έτος 1995) ότι πάνω από 2.000 αισθητικοί διέθεταν μηχανήματα laser. Ο λόγος αυτής της ασυνήθιστα μεγάλης αποδοχής του laser βρίσκεται στα καταπληκτικά αποτελέσματα που επιτυγχάνονται όπου εφαρμόζεται.

Όταν γίνεται τακτικά η αγωγή με laser βελτιώνεται η συνολική εικόνα της επιδερμίδας. Χαλαρωμένοι μύες του προσώπου αποκτούν μια νέα ελαστικότητα, ρυτίδες μειώνονται εμφανώς ενώ επαναδραστηριοποιούνται στο μέγιστο βαθμό οι φυσικές αντιδράσεις του δέρματος.

Η αγωγή με laser έχει σαν συνέπεια ορισμένες διαδικασίες αναζωογόνησης για να καθυστερήσει κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό η παρουσίαση των σημαδιών γήρατος στο πρόσωπο καθώς και για να ελευθερώσει την επιδερμίδα από ενοχλήσεις και να δημιουργήσει μια καθαρότερη εικόνα του προσώπου.

Εξ'αιτίας του ερεθίσματος που προκαλείται σ' όλα τα σημαντικά σημεία που κανονίζουν τη λειτουργία των κυττάρων της επιδερμίδας σημειώνονται αξιοπρόσεκτες θεραπευτικές επιτυχίες και σε άλλα προβλήματα όπως είναι π.χ. ακμή, σακούλες κάτω από τα μάτια, κιρσούς, κυτταρίτιδα κ.λ.π., κάθε απομάκρυνση ακαθαρσιών του δέρματος για να ηρεμήσει την επιδερμίδα. Όλα τα παρασκευάσματα όπως αμπούλες κ.λ.π., εισχωρούν πιο εύκολα και πιο δραστικά στο δέρμα μετά από μία αγωγή με laser γιατί η επίδραση γίνεται πιο έντονη.

Καλύτερο παρουσιαστικό με τη βοήθεια του laser αλλά όχι θαύματα.

Σίγουρα ακόμη κι η εφαρμογή του laser δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Τα περισσότερα προβλήματα βέβαια εξαφανίζονται με την εφαρμογή του laser. Σε συνδυασμό με τα κατάλληλα δοκιμασμένα παρασκευάσματα Αισθητικής και Ιατρικής η εφαρμογή του laser επιτυγχάνει καλά αποτελέσματα. Η επίδραση μπορεί να βελτιωθεί ακόμη παραπάνω με τη χρήση των κατάλληλων οργάνων αισθητικής.

Βασική η εφαρμογή του κατάλληλου laser.

Ποία laser λοιπόν είναι κατάλληλα να εφαρμοστούν στην αισθητική;

Κατ' αρχήν είναι το laser HeNe με μήκος κύματος 632,8 nm. 

Σήμερα όμως στο έτος 2010 έχουν διοχετευθεί στην αγορά οπτικά και υπέρυθρα διοδικά laser των οποίων το μήκος κύματος ποικίλλει από το πράσινο, το ερυθρό μέχρι και το υπέρυθρο φάσμα.

Τα διοδικά αυτά laser σύγχρονης τεχνολογίας είναι τα εξής: 

Laser ΚΤP με εκπομπή στο μήκος κύματος των 532 nm
Laser GaAlInP με εκπομπή στο μήκος κύματος των 650 nm 
Laser GaAlAs με εκπομπή στο μήκος κύματος των 808 nm 
Laser GaAs με εκπομπή στο μήκος κύματος των 904 nm

Πολλοί λόγοι δικαιολογούν την προτίμηση γι' αυτούς τους, τελευταίας τεχνολογίας, τύπους laser:

  1. Μπορούν να κατασκευαστούν με μεγάλη ισχύ, με λιγότερο κόστος αγοράς, χωρίς αναλώσιμο και καταλαμβάνουν πολύ μικρή επιφάνεια. Σε αντίθεση με το HeNe το οποίο για να κατασκευασθεί έχει μεγαλύτερο κόστος, αναλώσιμο μίγματος αερίου HeNe που κοστίζει ακριβά και είναι ογκώδη.
  2. Περιέχει ένα πολύ μεγάλο φάσμα διοδικών ακτίνων - από ερυθρό όπως στο laser GaAlInP μέχρι το αόρατο υπέρυθρο. Όμως έρευνες έδειξαν ότι η μέγιστη τονωτική επίδραση στους ιστούς και στα κύτταρα γίνεται με laser GaAlAs με μήκος κύματος 808 - 830 και ακόμη πιο καλύτερα με laser GaAs στα 904 nm. Σ' αυτό το βεληνεκές μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο υπέρυθρα, δηλαδή μη ορατά στο γυμνό μάτι μας, διοδικά laser.
  3. Δεν χάνεται ισχύ γιατί δεν είναι αναγκαίο οι αγωγοί φωτός οπτικών ινών. Η απορρόφηση των laser από τους ιστούς σ' αυτό το βεληνεκές είναι πολύ καλή, ενώ η αντανάκλαση σε σύγκριση με το laser HeNe είναι ελάχιστη.
  4. Οι συνολικές πιθανές συχνότητες στα οπτικά - υπέρυθρα διοδικά laser είναι μεταβιβάσιμες. Πάνω απ�όλα το άκρως δραστικό φάσμα πολλών συχνοτήτων. Στο laser HeNe αντιθέτως αυτό είναι αδύνατο.
  5. Η βαθύτητα εισχωρήσεως με ίδια ισχύ και κάτω από τις ίδιες προϋποθέσεις είναι περίπου τρεις έως πέντε φορές βαθύτερη στο διοδικό laser απ' ότι στο laser HeNe. Ο συντελεστής δραστικότητας στα υπέρυθρα laser είναι φανερά υψηλότερος.
  6. Τα μοντέρνα μηχανήματα εφαρμογής laser όσον αφορά το μέγεθος των μηχανών των διοδικών laser είναι περιορισμένο και τα διάφορα στοιχεία που εφαρμόζουν σε αυτά έχουν τις μικρότερες δυνατές διαστάσεις. Οι μοντέρνες συσκευές laser λειτουργούν με τα αποκαλούμενα πολυστοιχεία (multi probs), ισχύος εκατοντάδων mW.

Τα παραπάνω είναι μια ολόκληρη σειρά προτερημάτων που μιλούν σαφώς υπέρ των διοδικών laser. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι με τα laser HeNe δεν σημειώνονται επίσης επιτυχή αποτελέσματα.

Αναγκες που καλυπτουν οι κεφαλες laser.
Στην αισθητική οι εφαρμογές είναι επίσης πολύ σημαντικές. Άμεσα και αποτελεσματικά μπορούμε να βελτιώσουμε την γενική εικόνα της επιδερμίδας, ενεργοποιώντας την κυκλοφορία του αίματος στο λεμφικό σύστημα, απομακρύνοντας τις τοξίνες από τα κύτταρα του δέρματος, δίνοντας έτσι θέση στη σύνθεση δραστικών ουσιών που είναι τόσο σημαντική, για την ελαστικότητα και την σύσφιξη του δέρματος. Π.χ.

α. Επίδραση στο λιπώδη ιστό.

Όταν ο λιπώδης ιστός ακτινοβολείται με Laser, παρατηρείται ελάττωση του όγκου των λιποκυττάρων, αύξηση του μεταβολισμού τους και επιτάχυνση της απομάκρυνσης των μεταβολικών παραγωγών.

Όταν ο λιπώδης ιστός είναι σχετικά απομονωμένος από τους ιστούς που τον περιβάλουν (όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις κυτταρίτιδας) η ακτινοβολία των Laser βοηθά στην απελευθέρωση του περιεχομένου των λιποσταγονιδίων του και έτσι συντελεί στην ελάττωση του όγκου του.

β. Διέγερση του κυτταρικού μεταβολισμού.

Ακτίνες Laser > e=hv φωτεινή ενέργεια > σύνθεση ΑΤΡ από ADP χημική ενέργεια > διέγερση ενδοπλασματικού δικτύου > διέγερση κυτταρικού μεταβολισμού > πολλαπλασιασμού ινοβλαστών > σύνθεση πρωτεϊνών > σύνθεση ελαστίνης > σύνθεση κολλαγόνου.

γ. Αύξηση της αιματικής ροής.

Χωρίς να έχουμε καμία αλλαγή στην διαμόρφωση των αγγείων καθώς και αύξηση της αγγειοκινητικότητας του λεμφικού συστήματος.

δ. Αποιδηματική δράση. 

Ακτίνες laser 
> προτριχοειδική και τριχοειδή διαστολή 
> αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος 
> αύξηση της υδροστατικής πίεσης των τριχοειδών 
> αύξηση της λεμφικής παροχέτευσης του διαμέσου υγρού 
> επαναφορά της ισορροπίας της οσμωτικής πίεσης 
> αποιδηματική δράση (Lievens 1986).

Από την ιστολογική και κλινική εικόνα της κυτταρίτιδας γίνεται φανερό ότι οι πλέον ενδεικνυόμενες κεφαλές laser είναι εκείνες των ημιαγωγών GaAs με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό διόδων ανά κεφαλή 4-8 και μήκος κύματος 904 nm. Η μέση ισχύς εξόδου ανάλογα με τον αριθμό διόδων που διαθέτει κάθε κεφαλή πρέπει να κυμαίνεται από 60-120 mW. (Karu 1988).

Ο χρόνος εφαρμογής ποικίλει ανάλογα με την έκταση της πάσχουσας περιοχής και το στάδιο της κυτταρίτιδας (1,2,3,).
Στο τελευταίο στάδιο (4) η laser θεραπεία όπως και όλες οι άλλες θεραπείες δεν μπορεί να κάνει το 'θαύμα', όμως βοηθά σημαντικά στη βελτίωση του κολλαγόνου και ελαστικού ιστού του δέρματος και του υποδέρματος.

Τι πρέπει να ξέρετε για την αγορά κάποιου συστήματος laser.

Από την 1 Ιανουαρίου 1986 έχει αρχίσει να ισχύει ο κανονισμός σχετικά με τα Ιατρικά εργαλεία. Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό, μηχανήματα laser μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ιατρική ή στην αισθητική μόνον όταν η κατασκευή τους πληροί τις προϋποθέσεις (εάν δηλαδή έχει εγκριθεί).

Μηχανήματα laser που δεν έχουν αυτή την άδεια έγκρισης, δεν επιτρέπεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Ζητείστε να δείτε το πιστοποιητικό της συσκευής laser που θέλετε να αγοράσετε. Θέστε κι εσείς για την αγορά οργάνων που εφαρμόζονται στην αισθητική τις ίδιες απαιτήσεις. Ο κώδικας που πιστοποιεί την έγκριση της κατασκευής εκδίδεται μόνον από τους αρμόδιους.

Οι κατασκευαστές των laser πρέπει να μπορούν να αποδεικνύουν την έγκριση της κατασκευής και οι αντίστοιχοι κωδικοί πρέπει να υπάρχουν πάνω στο μηχάνημα. Λαμβάνετε υπ' όψιν τους κανονισμούς αυτούς, ώστε τα μηχανήματα που αγοράζετε να είναι όντως αυτά που υπόσχονται τα ενημερωτικά προσπέκτους.

Οι κατασκευαστές είναι από τον κανονισμό υποχρεωμένοι να παρέχουν μια πρώτη βασική εκπαίδευση στους μέλλοντες χειριστές. Πιο ειδικευμένα σεμινάρια, θα πρέπει να προσφέρονται υπό ιατρική επίβλεψη από τους κατασκευαστές κατά τακτικά χρονικά διαστήματα. Το ίδιο ισχύει και για τη συντήρηση και τον έλεγχο μηχανημάτων για να διατηρούν αυτά τις ιδιότητες τους. Οπότε επιμείνετε να σας προσφέρονται ουσιαστική υποστήριξη.

Εάν προσέχετε όλα αυτά τα κριτήρια κατά την αγορά ενός μηχανήματος laser δεν θα σας σταθεί τίποτε πια σαν εμπόδιο στην μελλοντική επιτυχία σας.

Με τοπική έκθεση στην ακτινοβολία laser μπορούν να σημειωθούν αξιοπρόσεχτες επιτυχίες στον τομέα της αισθητικής.
Μια αγωγή laser που προϋποθέτει βέβαια το σωστό χειρισμό η αποτελεσματικότητα βελτιώνεται πολύ. Κάνοντας χρήση της νέας τεχνικής laser μπορείτε αφ' ενός να κερδίσετε νέους πελάτες και αφετέρου να προσφέρετε μια νέα, βελτιωμένη περιποίηση στους παλιούς σας πελάτες.

Γι'αυτό η αγορά ενός συστήματος laser για αισθητική εφαρμογή μπορεί να προταθεί σε κάθε αισθητικό που αναζητά τη βελτίωση και την ανανέωση.

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ . . .

Ότι μερικές φορές τα πράγματα μπορεί να μην είναι και τόσο απλά. Δεν γίνεται δηλαδή κάποιος, απλώς να πάρει ένα laser - το οποιοδήποτε - να φωτίσει λίγο και μετά να αρκεσθεί περιμένοντας ότι θα έχει "κάποια" αποτελέσματα.

Αντιθέτως θα πρέπει να διαθέτει τον σωστό τύπο laser για την συγκεκριμένη πάθηση, την σωστή δόση ενεργείας σωστό πρόγραμμα θεραπείας και το τελευταίο αλλά εξίσου σπουδαίο, την σωστή συσκευή η οποία θα παράγει την σωστή δόση ενεργείας με τον σωστό τρόπο για το απαιτούμενο βάθος των ιστών.

Ο υπεύθυνος της εμπορικής επιχείρησης Laser Center Larissas με προϋπηρεσία πολλών ετών στην θεραπεία laser σε συνεργασία με την Σουηδική κατασκευαστική εταιρία Irradia, δεν εμπορεύονται μόνον τα ιατρικά laser. Διοχετεύουν όλη την απαιτούμενη γνώση και πληροφόρηση που χρειάζεστε για να έχετε τα δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.
Παρακολουθούμε από κοντά τις διεθνείς έρευνες και αποτελέσματα των laser και μεταδίδουμε αυτή την γνώση στον ιατρικό - παραϊατρικό κόσμο.

Ειδικά σεμινάρια από έμπειρα άτομα σας καθιστούν ικανούς χρήστες ενός εργαλείου, όπως είναι το laser. Αποκτάτε μεγαλύτερη προβολή και όνομα και συνεπώς καλύτερη οικονομική κατάσταση της επιχείρησής σας σε ένα κόσμο ανταγωνιστικό.

Το σημαντικότερο, παροχή υπηρεσιών στον τομέα της υγείας με τον πιο άψογο, γρήγορο, αποτελεσματικό, ακίνδυνο από παρενέργειες και σύγχρονο επιστημονικό τρόπο.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

WALT Laser-center.gr Medical Lasers ΠΑΝ.ΕΠ.Ε.ΘΕ.Λ. "Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Θεραπευτικής με Las Irradia

Επικοινωνία

Laser Center Larissas | Ιατρικά Συστήματα Θεραπευτικών Laser

Ερυθρού Σταυρού 9-17, Λάρισα, 41221

+30 2410 538 700

+30 6938 538 700

info@laser.gr

www.laser.gr

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Σχετικά με εμάς

Laser Center Larissas

Το εμπορικό τμήμα της επιχείρησης Laser Center Larissas βρίσκεται στις πρώτες θέσεις διεκδίκησης του τίτλου της προσφοράς και ζήτησης υπερσύγχρονων ιατρικών και φυσικής αποκατάστασης laser για θεραπευτικούς σκοπούς.