
Συμβουλές για καθαρό πρόσωπο χωρίς ακμή
Στη θεραπεία της ακμής είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να μάθουμε και την αιτία από την οποία προκαλείται, όπως η ηλικία του ασθενούς, η διατροφή του, ορμονικές διαταραχές, κληρονομικότητα και να προσπαθήσουμε να ασκήσουμε επίδραση στις συνήθειες του φαγητού.
Ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει: Λιπαρά φαγητά ( Pommes frites, chips κ.λ.π.), προϊόντα γάλακτος (εξ αίτιας υψηλής περιεκτικότητας προγεστερόνης), ιώδιο (π.χ. ιωδιούχο αλάτι), βρώμιο (χρησιμοποιείται σαν καταλύτης σταθεροποίησης σε αναψυκτικά), και βιταμίνη Β 12 (κρέας).
Συστήνεται: Αρκετή βιταμίνη Ε στην αγνή του μορφή, 2 κουταλάκια του γλυκού την πρώτη εβδομάδα μετά 1 κουταλάκι κάθε μέρα. Αν είναι δυνατόν σε συνδυασμό με βιταμίνη Α, στην ίδια δόση όπως την Ε, για δύο εβδομάδες και μετά την μισή δόση για κάθε ημέρα.
Για ακμή που οφείλεται σε έμμηνο ρήση δίδεται βιταμίνη Β 6 ( 50 mg 1-2 φορές την ημέρα μια εβδομάδα πριν την περίοδο και μια εβδομάδα μετά ) το άτομο που παίρνει αντισυλληπτικά χάπια ίσως αξίζει να δοκιμάσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει επίσης να προστεθεί Ψευδάργυρος (το πολύ 30 mg/ημερησίως) και Σελήνιο (το πολύ 0,3 mg/ημερησίως).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η βιταμίνη Α, ο Ψευδάργυρος και το Σελήνιο είναι δηλητηριώδη σε μεγάλες δόσεις.
Ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει να χρησιμοποιεί τροφές ή παρασκευάσματα που περιέχουν λίπη, λάδια από καρύδα ΚΟΚΟΣ (π.χ. αντηλιακά του τύπου HAWAIAN TROPIC), επειδή αυτά είναι κομμεδογόνα.
Υπενθύμισε επίσης ότι το κάπνισμα συμβάλει στην κακή επιδερμίδα και την ακμή. Η θεραπεία της ακμής με laser είναι συχνά η καλύτερη μέθοδος παρόλα αυτά αν δεν βρούμε και δεν θεραπεύσουμε την αιτία και αν ο ασθενής αμαρτήσει στους κανόνας διατροφής τότε μπορεί να έχουμε υποτροπή του προβλήματος.